Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co? Gdzie? Kiedy?

Maczanka krakowska, czyli Kraków od kuchni

15.01.2017

Muzeum Historyczne Krakowa. Pałac Krzysztofory
 
Krakowskim obwarzankiem zajadał się już król Władysław Jagiełło i jego żona, królowa Jadwiga, a ulubioną przekąską dorożkarzy z Rynku był prototyp hamburgera, czyli krakowska maczanka. Nie są to jednak jedyne przysmaki, z których słynie nasze miasto i których spróbujemy podczas kulinarnego spotkania. Na zajęciach dowiemy się również jakie potrawy stanowiły podstawę tradycyjnej krakowskiej kuchni oraz poznamy dawne obyczaje związane z biesiadowaniem.
Klaudia Kaczmarczyk, Halszka Paszkowska-Tekieli
Program dedykowany wszystkim głodnym wiedzy i wrażeń małym odkrywcom oraz ich rodzicom, którzy w aktywny i twórczy sposób pragną poznawać Kraków, wyrastając tym samym na prawdziwych znawców, a zarazem miłośników jego dziejów i kulturowego dziedzictwa. Podobnie jak Krzysztoforek i Dorotka – bohaterowie muzealnego czasopisma „Krzysztoforek” – którzy wspólnie z dziećmi uczestniczą w zajęciach.
Spotkania warsztatowe odbywają się raz w miesiącu (w niedzielę) o godz. 11.00 i 15.00. Grupa docelowa: dzieci w wieku 6–9 lat. Wstęp: 5 zł od osoby. Obowiązuje rezerwacja miejsc: info@mhk.pl lub 12 426 50 60.
« wróć

made in osostudio