- 125 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml kremówki
- starta skórka z cytryny(sparzonej)
- masło do smażenia- niekoniecznie
- twaróg
- śmietana
- cukier
- 20 dag malin
- szklanka wody
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Mieszamy składniki suche, dodajemy jajka, mleko i kremówkę, skórkę z cytryny. Miksujemy na gładkie ciasto. Zostawiamy dość rzadkie ciasto na godzinę!
Smażymy cienkie naleśniki. Przekładamy kremowym twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i odrobiną cukru (do smaku). Możemy użyć mrożonych malin, aby zrobić z nich rodzaj aksamitnej frażeliny bez GMO i E. Maliny zalać wodą, delikatnie zagotować, wyciągnąć maliny, do powstałego soku dodać łyżeczkę cukru oraz ok. łyżki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej uprzednio w odrobinie wody. Zagotować. Dodać maliny, wyłożyć na naleśniki.
Smażymy cienkie naleśniki. Przekładamy kremowym twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i odrobiną cukru (do smaku). Możemy użyć mrożonych malin, aby zrobić z nich rodzaj aksamitnej frażeliny bez GMO i E. Maliny zalać wodą, delikatnie zagotować, wyciągnąć maliny, do powstałego soku dodać łyżeczkę cukru oraz ok. łyżki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej uprzednio w odrobinie wody. Zagotować. Dodać maliny, wyłożyć na naleśniki.