Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

Wysoka jakość nauczania potwierdzona nagrodą SAPERE AUSO

15.06.2015

Wysoka jakość nauczania potwierdzona nagrodą SAPERE AUSO
Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie został w tym roku laureatem Nagrody Jakości Nauczania w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. Decyzję o przyznaniu tego wyróżnienia podjęła Komisja Nagród SAPERE AUSO.
 
O statuetkę mogą starać się placówki oświatowe z terenu województwa małopolskiego mające szczególne osiągnięcia dydaktyczne, wychowawcze lub naukowe w pracy z młodzieżą szkolną lub akademicką. Przyznanie szkole Nagrody Jakości oznacza, że Zespół Szkół Gastronomicznych nr. 2, zdaniem Komisji, posiada wybitne osiągnięcia w pracy z młodzieżą.

- To duży, ale niejedyny sukces naszej szkoły – cieszy się Henryk Hołysz, dyrektor ZSG nr 2.

Jego szkoła od lat może pochwalić się zarówno dobrymi wynikami z egzaminów maturalnych, których zdawalność wynosi 85 procent, jak i doskonałymi wynikami z egzaminów zawodowych zdawanych na poziomie od 75 do 100 proc. To najlepsze rezultaty w Małopolsce i jedne z najwyższych w kraju. 

O wysokim poziomie kształcenia zawodowego świadczą też wyniki uczniów osiągane na Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tegoroczny absolwent szkoły – Michał Czaja zdobył tytuł finalisty tej Olimpiady.

W technikum Zespołu Szkół Gastronomicznych uczą się przyszli kelnerzy, technicy żywienia i usług gastronomicznych, a w zasadniczej szkole zawodowej - kucharze. 

- Mamy profesjonalną kadrę i dwie restauracje do zajęć praktycznych – zaznacza Henryk Hołysz. 

To jedna z niewielu szkół w kraju, która posiada własny warsztat, gdzie uczniowie poznają tajniki kuchni, uczą się relacji z klientami,  a także dowiadują się, jak obsługiwać kasę fiskalną.  Ponadto uczniowie mają zajęcia w najlepszych krakowskich restauracjach i hotelach. 

Menu w szkolnych restauracjach zmieniane jest raz w miesiącu. Znajdują się w nim  typowo polskie potrawy, ale też dania kuchni świata. Uczniowie pieką smaczne ciasta, jak choćby „ciasteczka wyśmienite”, czyli szkolny produkt tradycyjny wpisany na listę przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Te wypieki mają już kilkudziesięcioletnią historię udokumentowaną wzmiankami w szkolnych kronikach pisanych w latach pięćdziesiątych. 

- Co roku bierzemy także udział w programach unijnych, na przykład w projekcie urzędu marszałkowskiego „Modernizacja kształcenia zawodowego  w Małopolsce’’. Dzięki temu organizujemy kursy barmańskie, baristyczne oraz gastronomiczne przewidziane dla uczniów wszystkich krakowskich  szkół gastronomicznych i hotelarskich. Wszystko po to, by nasi absolwenci wchodząc na rynek pracy, posiadali dodatkowe kompetencje zawodowe – dodaje dyrektor szkoły.

Szkoła co roku bierze też udział w międzynarodowych programach edukacyjnych takich jak Erasmus czy Leonardo da Vinci, dzięki którym uczniowie mogą wyjeżdżać na staże do najlepszych europejskich restauracji i hoteli.

Absolwenci szkoły to mistrzowie w swoim fachu, o czym można się przekonać odwiedzając najlepsze krakowskie restauracje takie jak restauracja hotelu Sheraton czy Qubus, a także Hawełka, Cyrano de Bergerac i Pod Baranem.

Ostatnio znów zrobiło się głośno o szkole. Tym razem z powodu … jabłek. Okazało się, że szkoła z ul. Zamoyskiego jako jedyna szkoła gastronomiczna w Krakowie sięgnęła po owoce oferowane bezpłatnie placówkom oświatowym w związku z rosyjskim embargiem na import tych produktów.

Od marca do szkoły dotarło już kilkanaście ton jabłek. Uczniowie mogą chrupać owoce na przerwie lub zabierać do domu, ale przede wszystkim uczą się przyrządzać z nich pyszne dania. 

- Poprosiłem nawet nauczycieli, żeby wprowadzili dodatkowe potrawy z jabłek, nasi uczniowie będą specjalistami w tej dziedzinie – śmieje się Henryk Hołysz i zachęca dyrektorów innych szkół, zwłaszcza gastronomicznych, do sięgnięcia po embargowe jabłka.

– Wniosek, który trzeba wypełnić, by dostać owoce liczy kilka stron, ale to naprawdę nie jest skomplikowane – zapewnia dyrektor Hołysz.

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 mieści się w Krakowie przy ul. Zamoyskiego 6. Kontakt: tel./fax: (12) 656 04 04, e-mail: zsgnr2@poczta.onet.pl
 

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

RANKINGI szkół

Ranking krakowskich szkół podstawowych 2022

RANKINGI szkół

Ranking warszawskich szkół podstawowych 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z matematyki 2022

Szkoły podstawowe

Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z j. angielskiego 2022

Ukraińscy uczniowie w Polsce

Baza darmowych materiałów dla uczniów z Ukrainy i polskich nauczycieli

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

  • najczęściej
    czytane
  • najczęściej
    komentowane

made in osostudio