Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co dziś na obiad?

Łosoś z ryżem i sałatą

Łosoś z ryżem i sałatą

Na pewno zdarzyło wam się nie mieć zupełnie czasu aby ugotować obiad, mnie to spotyka nagminnie. Ale potrzeba matką wynalazku i tak oto można zrobić pyszny obiad w czasie kiedy gotujemy ryż, czyli w 15minut
2 torebeczki lub filiżanki ryżu - w zależności ile osób planujecie nakarmić
20 dag filetu z łososia
łyżka majonezu
sporo posiekanego koperku
pieprz
sporo różnych sałat (można kupić mix sałatowy)
oliwa, sok z cytryną, sok z pomarańczy, sól, pieprz
gruszka
 
Startujemy
Gotujemy w lekko posolonej wodzie ryż.
Piekarnik nastawiamy na program grill lub górną grzałkę, z temperaturą 200 stopni. Filet z łososia myjemy, osuszamy smarujemy majonezem, posypujemy grubo posiekanym koperkiem i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika, na 10 min-możecie odrobinę dłużej jeżeli lubicie mocniej upieczoną rybę.
Przygotowujemy teraz sos do sałaty i gruszki. Wyciskamy dwie łyżki soku z pomarańczy, trochę soku z cytryny, dodajemy sól, pieprz mieszamy. Teraz dodajemy oliwę. Po wymieszaniu wszystkich składników próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Tym sosem polewamy sałaty i obraną pokrojoną na plastry gruszkę.
Po ugotowaniu ryżu jest też gotowy łosoś i sałata z pysznym lekko cytrusowym sosem.

made in osostudio