2 torebeczki lub filiżanki ryżu - w zależności ile osób planujecie nakarmić
20 dag filetu z łososia
łyżka majonezu
sporo posiekanego koperku
pieprz
sporo różnych sałat (można kupić mix sałatowy)
oliwa, sok z cytryną, sok z pomarańczy, sól, pieprz
gruszka
Startujemy
Gotujemy w lekko posolonej wodzie ryż.
Piekarnik nastawiamy na program grill lub górną grzałkę, z temperaturą 200 stopni. Filet z łososia myjemy, osuszamy smarujemy majonezem, posypujemy grubo posiekanym koperkiem i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika, na 10 min-możecie odrobinę dłużej jeżeli lubicie mocniej upieczoną rybę.
Przygotowujemy teraz sos do sałaty i gruszki. Wyciskamy dwie łyżki soku z pomarańczy, trochę soku z cytryny, dodajemy sól, pieprz mieszamy. Teraz dodajemy oliwę. Po wymieszaniu wszystkich składników próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Tym sosem polewamy sałaty i obraną pokrojoną na plastry gruszkę.
Po ugotowaniu ryżu jest też gotowy łosoś i sałata z pysznym lekko cytrusowym sosem.