Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x
Zdrowe śniadanie w szkole - przepisy

Zdrowe śniadanie w szkole - przepisy

06.09.2016

Kolejny rok szkolny rozpoczęty, a wraz z nim wiele obowiązków czekających nie tylko  na uczniów lecz także na ich rodziców! Choć poranki bywaja teraz dość nerwowe, nie zapominajmy o przygotowaniu dziecku zdrowego drugiego sniadania. I pamiętajmy, że jeśli  zabraknie go w tornistrze głodny uczeń sięgnie po cokolwiek …. batona, chipsy, drożdżówkę.
 
Co więc przygotować dziecku do szkoły, by jadło ze smakiem, i aby rano kuchnia nie zamieniła się w prawdziwe pole bitwy?

Klasyczne kanapki oczywiście nie są złe, jednakże nudzą się dość szybko… jeśli już nie mamy innego wyboru- bo i takie dni się zdarzają – sięgnijmy po pieczywo pełnoziarniste, by przemycić jak najwięcej zdrowych składników.  Zadbajmy o to by w kanapkach oprócz nabiału czy szynki znalazły się także warzywa. 

Niełatwo co rano o wachlarz pomysłów na drugie śniadanie, dlatego warto wybrać takie propozycje, które w całości lub choć częściowo można przygotować dzień wcześniej. Oto nasze przepisy:


Naleśniki  z mąki razowej z owocami 

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej ( ew. pół na pół z mąką pszenną typu tortowa)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody lekko gazowanej
2 jaja
2 łyżki oliwy z oliwek
 
Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub mikserem, smażymy na kilku kroplach tłuszczu z obu stron. Nadzienie: połowę twarogu półtłustego miksujemy w blenderze z połową jogurtu naturalnego, połową banana i łyżeczką miodu. Zmiksowaną masę rozcieramy na naleśniku dekorując go kilkoma plastrami banana. Na koniec zawijamy i gotowe! Naleśniki można wypełnić także domowym dżemem, ulubionymi owocami dziecka oraz innymi zdrowymi produktami.

Sałatka owocowa

Tutaj sprawa jest bardzo prosta, kroimy na średniej wielkości kawałki ulubione owoce naszego dziecka,  umieszczamy je w zamykanym pojemniku na żywność. Owoce polewamy jogurtem, najlepiej naturalnym, całość oprószamy otrębami owsianymi lub orzechami.

Omlet na zimno:

Składniki:

-pół średniej cukinii
-kilka pomidorków koktajlowych
-2 jaja
-1 mała cebula
-ser żółty
-kilka liści świeżej bazylii
-1.5 łyżki mleka
-sól i pieprz do smaku
 
Cebulę i cukinię kroimy w talarki lub słupki, razem rumienimy na oliwie z oliwek, po chwili dodajemy pomidorki pokrojone na pół ( gdy zmiękną usuwamy skórkę). Dodajemy pokrojoną bazylię, sól  i pieprz.  

W osobnej misce rozbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy trzepaczką.  Łączymy z warzywami na patelni, wierzch posypujemy startym serem. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem z obu stron. Po około 5 minutach omlet gotowy! Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno!
 
Placuszki serowe:

Składniki:

- 300 g serka waniliowego
- 1-2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej razowej ( ew. pół na pół z mąką pszenną tortową)
- Jabłko
- łyżka rodzynek
- olej do smażenia

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Serek mieszamy z jajkami i mąką, dodajemy jabłko pokrojone w cieniutkie plasterki i rodzynki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Po usmażeniu możemy posypać trzcinowym cukrem pudrem.

****
 
Nie zapominajmy o tym, że istotną częścią śniadania są napoje, zadbajmy o to, by nasze dziecko piło to, co zdrowe! Do tornistra najlepiej zapakować małą butelkę wody lub termos z herbatą słodzoną miodem bądź domowym sokiem malinowym, czy smaczną kawę zbożową. Dobrze sprawdzą się również  świeżo wyciskane soki np.  z pomarańczy, marchewki , jabłka czy gruszki.


Magdalena Smarzyńska, Klub Zdrowego Przedszkolaka KIWI
 
 
 
 

made in osostudio