Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

Zdrowa matka, zdrowe dziecko

11.03.2015

Zdrowa matka, zdrowe dziecko
O tym, jak zadbać o zdrowie dziecka, stosować odpowiednie diety w ciąży oraz jak uniknąć otyłości  rozmawiamy z dr Nadią Lotocką, pediatrą i balneologiem z Uzdrowiska Rabka.
Co powinny wiedzieć kobiety zanim podejmą decyzję o potomstwie?

Przede wszystkim to, że muszą o siebie zadbać, bo od stylu życia przyszłej matki zależy z jakim bagażem na świat przyjdzie jej dziecko. Zanim, więc kobieta zdecyduje się na ciążę musi wzmocnić swój organizm odpowiednią dietą, o której zaraz opowiem. Zalecam też wykonanie badań, które dadzą jej wiedzę o stanie hormonów, potencjalnej alergii, czy skłonności do nadwagi. Kobieta powinna wiedzieć też, czy jest uczulona na białko jaja kurzego, mleko oraz gluten. Te informacje przydadzą się wówczas, gdy będzie karmić piersią swoje dziecko. 

Kobieta będąc już w ciąży powinna jeść zdrowo. Nie za dwoje, ale tylko nieco więcej „dobrych” kalorii, dużo owoców, witamin, unikać tłuszczu. Czy to wystarczy, by jej dziecko dobrze się rozwijało? 

To wiedza w pigułce. Trzeba sobie uświadomić, że zdrowa żywność jest bezcenna zarówno dla matki, jak i jej malucha. Warto więc wybierać dobrej jakości produkty, bo w przeciwnym razie w tkance tłuszczowej gromadzić się będą toksyny, które przedostaną się do łożyska i niekorzystnie wpłyną na rozwój płodu. Owe toksyny znajdują się w mięsie, słodyczach, a także żywności typu fast food, która zawiera głównie tłuszcze trans i cukry. Poza tym w tkance tłuszczowej zbierają się też emulgatory, polepszacze smaku i inne toksyczne substancje. Sprawdzajmy więc etykiety na żywności, którą kupujemy.

Czego absolutnie nie wolno jeść kobietom przez dziewięć miesięcy?  

Należy wyeliminować surowe mięso (tatar, salami, pasztet) i surowe ryby, pleśniowe sery, tanie wędliny, ketchup i surowe jaja, a także ograniczyć cukier, białą mąkę, słodkie mleko oraz produkty wysoko przetworzone. 

A jakie potrawy powinny dominować w diecie ciężarnej?

Koktajle z warzyw: jarmużu, kapusty, marchwi, buraków oraz owoców: jagód oraz kwaśnych jabłek. Przypominam też o kwasie foliowym przed ciąża oraz podczas ciąży, by uniknąć wad wrodzonych u dziecka.
Zdrowa dieta to tylko jeden z elementów zdrowego stylu życia. Ważny jest też ruch, szczególnie na świeżym powietrzu, a także czystość wnętrz, w których przebywamy. Ważne jest by pomieszczenie, w którym ciężarna kobieta śpi nie było wyposażone w ciężkie zasłony i dywany, które  są siedliskiem kurzu i roztoczy. Należy też zwrócić uwagę na tapicerkę foteli czy sof, bo często zawiera ona szkodliwe substancje: formaldehyd i benzen. Zalecam też unikać miejsc z dymem tytoniowym, oparami silnika (ołów) i nie używać silnych środków chemicznych do sprzątania, choćby nabłyszczaczy do mebli i podłóg. Nie korzystać też z tzw. mopów, które są siedliskiem roztoczy. Do takich wskazówek powinny też dostosować się przyszłe matki niemowląt.
 
Na co powinna zwrócić uwagę kobieta, która przygotowuje się do karmienia piersią? 

Karmienie piersią jest ważne dla dziecka, bo w ten sposób otrzymuje immunoglobulinę oraz przeciwciała.  Z kolei dziecko spożywając mleko modyfikowane z butelki dostaje tylko kalorie. Poza tym, gdy kobieta karmi piersią, to dziecko nie będzie miało skłonności do nadwagi z otyłością, ale oczywiście pod warunkiem,  że matka zadba o odpowiednią dietę w czasie karmienia, a także w późniejszym wieku dziecka. 

W trakcie karmienia niemowlaka może się pojawić kolka jelitowa albo reflux.

Częściej taka sytuacja występuje, gdy matka karmi dziecko butelką, bowiem jedząc łapie ono jeszcze powietrze. Gdy kolka pojawi się u dziecka matki karmiącej piersią to wówczas trzeba szukać przyczyny w produktach, które spożywa. Najczęściej powodem kolek są produkty mleczne, które są przekazywane dziecku podczas karmienia piersią.

W Polsce narasta problem otyłości wśród dzieci, która staje chorobą cywilizacyjną. Gdzie tkwi błąd w żywieniu dzieci?

W spożywaniu przez nie nadmiaru cukru, produktów z białej mąki i słodkiego mleka. Trzeba sobie uświadomić, że otyłość u dzieci może być przyczyną wielu groźnych chorób i prowadzić wręcz do kalectwa. Jest chorobą wyjściową do chorób serca, nawet zawału, miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworów i kalectwa. Otyły ma problemy z poruszaniem. Nie należy zapominać, że otyłość wpływa bezpośrednio na długość życia człowieka. 
 

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

made in osostudio