Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

Warsztaty pieczenia chleba

01.08.2013

Warsztaty pieczenia chleba
Czy jest coś lepszego od kromki pachnącego chleba posmarowanej świeżym masłem? A jeśli jeszcze chleb pochodzi prosto z wiejskiego, chlebowego pieca, a masło z pradawnej maselnicy, to rozkosz murowana.
Takich przysmaków można skosztować biorąc udział w warsztatach pieczenia chleba organizowanych w gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia w Pogorzanach koło Szczyrzyca. Ostatni taki pokaz odbył się pod koniec marca, kolejny już wkrótce.
Cała zabawa zaczyna się od wyrabiania ciasta, z którego potem powstanie nie tylko pyszny chlebek żytni na zakwasie, ale także kołacze, podpłomyki, a nawet aromatyczna pizza. Formując bochenki i placki mogliśmy się przyglądać, jak gospodarz rozpala ogień w wielkim chlebowym piecu. Nasze wyroby mogły tam trafić dopiero wówczas, gdy wnętrze pieca rozgrzało się do białości (niesamowity widok! Można sobie wyobrazić co czuła siostra Antka włożona do takiego pieca na trzy zdrowaśki). Za chwilę całe podwórko wypełniło się zapachem chleba. To znak, że nasze bochenki były już gotowe. Po nich w piecu wylądowały podpłomyki, kołacze z serem i pizza.
Wcześniej dzieci dostały maselnice, w których własnoręcznie mogły zrobić prawdziwe wiejskie masło. Szczerze mówiąc myślałam, że proces tworzenia masła jest bardziej skomplikowany i potrzeba na to mnóstwo czasu. W rzeczywistości już po 30 minutach mieliśmy świeżutkie, pachnące masełko.
Po tych warsztatach moje dziecko w końcu zrozumiało, że chleb nie pochodzi z bagażnika samochodu, a masło z lodówki. Miło też było obserwować mojego niejadka jak wcina kolejną pajdę świeżego chleba posmarowanego własnoręcznie ubitym masłem i poprawia podpłomykiem z cebulą posypanym cukrem. Gospodarze poczęstowali nas też kozim serem, smalcem i dżemami - wszystko własnej produkcji.
Na warsztaty wymagana jest wcześniejsza rezerwacja pod numerem telefonu 660-424-697 lub mailowo na biuro@ekoagro.pl. Koszt to 25 zł od osoby dorosłej i 10 zł od dziecka. Więcej informacji oraz trasa dojazdu na stronie www.ekoagro.pl.
(AK)

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

made in osostudio