Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x
Nowy program edukacyjny dla szkół. Ma sprawić, że dzieci będą zdrowsze

Nowy program edukacyjny dla szkół. Ma sprawić, że dzieci będą zdrowsze

11.06.2018

Od września uczniowie II i III klas szkół podstawowych z całej Polski będą mogli wziąć udział w nowym programie edukacyjnym ,,5 porcji zdrowia w szkole”. Zapisy rozpoczną się 13 sierpnia.
Dzięki udziałowi w programie uczniowie zdobędą wiedzę na temat roli warzyw i owoców w diecie. Nauczyciele otrzymają natomiast merytoryczne wsparcie w postaci materiałów edukacyjnych opracowanych we współpracy z ekspertami z zakresu edukacji i żywienia. Dodatkowo, każda klasa, która weźmie udział w programie edukacyjnym ,,5 porcji zdrowia w szkole” będzie miała możliwość udziału w konkursie i zdobycia atrakcyjnych nagród. 

Nowy program jest częścią działań prowadzonych w ramach ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

Zapisy do programu będą prowadzone od 13 sierpnia

Wciąż jemy za mało warzyw i owoców

Jak podkreślają eksperci podstawowym źródłem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu są warzywa i owoce. 

- Zaleca się, aby spożywać ich minimum 400 g dziennie w podziale na 5 porcji. Jedną z nich może stanowić szklanka soku. Na przykład sok pomidorowy stanowi źródło potasu – pierwiastka pomagającego w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a porcja soku pomarańczowego zapewni około 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest ważna dla dzieci często zapadających na infekcje, bo nie tylko skraca jej czas, ale także zwiększa przyswajanie żelaza, którego zapas zużywany jest w stanie zapalnym – wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk, adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Collegium Medicum UJ.

Z badań wynika, że w Polsce, podobnie jak w innych krajach wysokorozwiniętych, zarówno dorośli, jak i dzieci wciąż jedzą za mało warzyw i owoców. Spożycie tych produktów wynosi tylko około 280 gram na osobę na dzień przy zalecanych 400 gramach.

- Dlatego żywieniowa edukacja najmłodszych jest tak istotna, zarówno w domu, jak i w szkole. Wartościowe są wszelkie inicjatywy wspierające rodziców i nauczycieli w przekazywaniu najmłodszym wiedzy i wyrabianiu u nich nawyków związanych z prawidłowym odżywianiem – komentuje prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

made in osostudio