Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x
Marchewkowe muffinki pani Zajęczycy.  Skrzat gotuje bez laktozy

Marchewkowe muffinki pani Zajęczycy.  Skrzat gotuje bez laktozy

25.11.2017

Marchewkowe muffinki pani Zajęczycy.  Skrzat gotuje bez laktozy

(przepis na około 22 sztuki)

PRZEPIS POCHODZI Z KSIĄŻKI WYDAWNICTWA SKRZAT - “SKRZAT GOTUJE BEZ LAKTOZY

 

W czym możesz pomóc?

Możesz przygotować papilotki i włożyć je do formy na muffinki. Jeżeli jej nie masz, można położyć foremki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem, kiedy muffinki będą już gotowe, możesz ostrożnie wyłożyć je na tacę lub talerzyk i pomóc w dekorowaniu. Po pracy przyda się pomoc przy sprzątaniu.

Proszę przygotować:

tarkę do jarzyn

szklankę, dwie miski i głęboki talerz

mikser z końcówkami do ubijania

dużą drewnianą łyżkę

formę na muffinki

22 papilotki średniej wielkości

Składniki:

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek

1 szklanka cukru (biały lub brązowy)

2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy

do piernika*

3 szklanki utartej marchwi (2–3 marchewki)


Przygotowanie:

Tłuszcz, cukier i jaja utrzeć w pierwszej misce mikserem na pulchną masę, dodać utartą marchew i wybrane dodatki (według uznania). Całość wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon lub przyprawę wymieszać w drugiej misce. Obie mieszaniny połączyć, wykonując jak najmniej ruchów. W przeciwnym razie ciasto może być nieco gliniaste po upieczeniu. Papilotki wypełnić ciastem do wysokości 2/3. Wierzch można posypać nasionami sezamu. Piec w temp. 180 0C do zrumienienia. Można nie dodawać sezamu i po wystudzeniu udekorować według własnego uznania, np. cukrem pudrem. Ciasto można upiec także w innej formie.

Należy uważać, gdyż przyprawa do piernika może zawierać laktozę. Można przygotować własną, dodając do cynamonu zmielone goździki i gałkę muszkatołową w dogodnych dla siebie proporcjach.

Do ciasta można dodać do wyboru: rodzynki, słonecznik, pestki dyni, pokrojone orzechy włoskie, łyżkę zarodków pszennych lub otrębów owsianych.

Smacznego!

made in osostudio