Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

Minister edukacji chce, żeby drożdżówki wróciły do szkół

02.10.2015

Minister edukacji chce, żeby drożdżówki wróciły do szkół
Po krakowskim obwarzanku przyszła kolej na drożdżówkę. Rząd łagodzi przepisy ustawy antyfastfoodowej.
 
Joanna Kluzik-Rostkowska poinformowała, że w rozmowie z ministrem zdrowia „wynegocjowała” powrót drożdżówek na półki szkolnych sklepików. Dlaczego akurat te bułki mają być łagodniej potraktowane? – Dla mnie drożdżówka to szkolny symbol, a poza tym ma mniej cukru niż pączek – mówi szefowa MEN i obiecuje, że wynegocjuje również powrót kawy do szkół ponadgimnazjalnych.

Zgodnie z przepisami, które weszły w życie 1 wrzesnia tego roku, w szkołach i przedszkolach nie można podawać dzieciom niezdrowych przekąsek typu chipsy, batony czy paluszki. Dzieci nie mogą też dostawać napojów i potraw słodzonych cukrem oraz zbyt mocno posolonych dań. Nowe przepisy od samego początku budziły mnóstwo kontrowersji jako bardzo restrykcyjne. 

Do końca września resort edukacji za pośrednictwem kuratorów oświaty zbierał na ten temat opinie od przedstawicieli szkół i właścicieli szkolnych bufetów. – Teraz do 6 października czekamy na przesłanie tych uwag, które następnie przekażemy do ministra zdrowia i wtedy dopiero będzie możliwe określenie ewentualnych szczegółowych zmian w przepisach. Powrotu do przeszłości nie ma. Chcemy, by dzieci jadły zdrowo – mówi Justyna Sadlak z MEN.
 
Kilka dni temu pisaliśmy o stanowisku inspekcji sanitarnej, zdaniem której tradycyjny obwarzanek krakowski może być sprzedawany w sklepikach szkolnych, choć jest wypiekany z mąki pszennej.
- Jego skład spełnia wymagania dotyczące zbożowych produktów śniadaniowych i innych produktów zbożowych, określone w rozporządzeniu. Wyjątek stanowi jedynie obwarzanek z solą, który przekracza dopuszczoną normami zawartość soli – wyjaśnia Elżbieta Kuras z krakowskiego sanepidu.

20 października krakowski sanepid organizuje szkolenie dla dyrektorów szkół i ajentów szkolnych sklepików na tematy związane z nowymi przepisami. MIASTO pociech objęło konferencję swoim patronatem. Wkrótce poinformujemy o szczegółach.

(AK)

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

made in osostudio