Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

Dbałość o posiłki to wizytówka przedszkola

14.03.2024

 Dbałość o posiłki to wizytówka przedszkola
Zdrowe i smacznie przyrządzone posiłki, które dzieci zjadają z wielkim apetytem to wizytówka każdego przedszkola. Należy pamiętać, że rodzicom zależy na dobrym odżywianiu swoich pociech na równi z ich edukacją i wychowaniem. Coraz częściej jakość produktów podawanych dzieciom decyduje, więc o wyborze placówki.

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju umysłowo-fizycznego, dlatego maluchom należy zapewnić odpowiednio zbilansowane i urozmaicone pożywienie. Posiłki powinny zawierać produkty zbożowe, warzywa i owoce, produkty białkowe, cukry i tłuszcze.
Na rynku jest wiele firm cateringowych, mających ofertę żywienia naszych maluchów. Problem w tym jak wybrać najlepszą. Często okazuje się, że na początku współpraca między przedszkolem a dostawcą posiłków układa się bardzo dobrze, a po jakimś czasie zostaje zakończona, bowiem jakość jedzenia spada i nie spełnia oczekiwań dyrekcji przedszkola, rodziców i dzieci.
Zdajemy sobie z tego sprawę i takich błędów nie popełniamy – mówi Rafał Łach, właściciel firmy Rafcatering, który oferuje catering krakowskim przedszkolom.
Rafcatering działa w Krakowie od 2000 roku. Obecnie przygotowuje wyłącznie posiłki dla dzieci w przedszkolach, szkołach i żłobkach.
- Znamy potrzeby maluchów, bowiem od 2010 roku sami też prowadzimy  przedszkole. Nasze posiłki przygotowywane są z ogromną starannością i  zachowaniem wszelkich norm. Wiemy jak ważne jest wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, by w przyszłości procentowało to zdrowym trybem życia i właściwym odżywianiem – mówi Rafał Łach.
Firma wykorzystuje tylko świeże, dostarczane jej codziennie produkty. Nie magazynuje ich, wychodząc z założenia, że obecnie nie ma problemu z dostępem do dobrej żywności. Przy przygotowywaniu dań unika sztucznie syntetyzowanych dodatków, bo wszystkie substancje odżywcze, w tym mikroelementy i witaminy, są najlepiej przyswajalne, jeśli ich źródło jest naturalne. Dba też, by naturalne były dodatki, które mają polepszać walory smakowe potraw.
- Ograniczamy sól, nie stosujemy kostki rosołowej, wegety, produktów zawierających sól i wzmacniaczy smaku, np. glutaminian sodu, a  używamy  naturalnych ziół, które mają dodatkowe właściwości m.in. ułatwiające trawienie, rozgrzewające i lecznicze – wymienia Rafał Łach.
W dziennym wyżywieniu maluchów nie może też zabraknąć niezbędnej do funkcjonowania organizmu wody. Dlatego przez cały dzień podaje się im wodę mineralną, soki owocowo-warzywne, herbaty owocowe i naturalne kompoty.
W Rafcatering jadłospisy sporządzane są pod okiem doświadczonego dietetyka, by uwzględniały zasady zdrowego odżywiania. Jest w nich wszystko, co maluchom do rozwoju jest niezbędne: kasza, ryby, owoce, warzywa, naturalny kompot czy sosy na bazie naturalnych jogurtów. Docenia to Grażyna Hodorowska, dyrektor przedszkola „Lalkowo”.
- Posiłki są urozmaicone, świeże i co ważne ciepłe. A z tym różnie bywa – zaznacza w rozmowie z „Miastem Pociech” Grażyna Chodorkowska, polecając usługi firmy Rafcatering innym przedszkolom.
Tego samego zdania jest Monika Bogacz, nauczycielka z przedszkola „Arka Noego”. Jej zdaniem dzieci chętnie zjadają posiłki przygotowane przez firmę Rafcatering, bo nie są tłuste, zimne i monotonne. Dzieci najbardziej lubią zupę pomidorową, rosołek, barszczyk czerwony oraz naleśniki z białym serkiem, lub prażonym jabłuszkiem.
- Z zachwytem obserwuję, jak dzieci proszą o dokładkę kaszy, mięsa czy surówki, a pieczone ciasta porównują do wypieków swoich babć. Często rodzice pytają o przepisy, bo dzieci dopominają się w domu, by jedzenie było takie jak w przedszkolu. To dla nas największa satysfakcja – mówi Monika Łach, dyrektor przedszkola Bajlandia.

Rafcatering zdaje sobie sprawę z tego, że wiele z naszych pociech jest uczulonych na bardzo różne produkty żywieniowe, dlatego podchodzi indywidualnie do każdego zamówienia. W ofercie są więc diety: bezmleczna, bezbiałkowa, bezmięsna, bezowocowa, a także takie, które eliminują konserwanty i sztuczne barwniki, następnie orzechy, a także słodycze (głównie czekoladę i miód). 
Firma Rafcatering zaprasza do współpracy wszystkie placówki mające na uwadze dobro swoich podopiecznych w zakresie właściwego żywienia. Zapewnia profesjonalną obsługę i gwarantuje najwyższą jakość posiłków, których przygotowanie odbywa się w profesjonalnej i dobrze wyposażonej kuchni cateringowej.  F.U RafCatering  Rafał Łach,  ul. Wolska 7 Kraków,  www.rafcatering.pl  tel. 123860823, 502392832

(M.J.)

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

made in osostudio