Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

Co dziś na obiad? Może rzodkie ziemnioki? Mamy przepis!

15.03.2019

Co dziś na obiad? Może rzodkie ziemnioki? Mamy przepis!
Lubecka zupa z lubczykiem oraz zupa rzodkie ziemnioki mają szansę trafić na ministerialną listę produktów tradycyjnych.
Te dwie małopolskie potrawy właśnie uzyskały rekomendację małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego i już wkrótce mogą zostać wpisane na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dziś na tej liście znajduje się aż 218 produktów pochodzących z Małopolski, co daje regionowi drugie miejsce w kraju zaraz za Podkarpaciem. Małopolska ma też najwięcej w kraju produktów regionalnych – 14 z 42 to rarytasy pochodzące właśnie z tego regionu


Teraz Listę Produktów Tradycyjnych mogą trafić dwie kolejne potrawy:

Lubecka zupa z lubczykiem
Jest to potrawa, do której są wykorzystywane wszystkie produkty, dostępne w okresie zimowym w spiżarni. Jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Przepis na potrawę jest jeden, ale w zależności od upodobań może być modyfikowany. Do garnka trafiają m.in. korzenne warzywa, zioła, grzyby, a także mięso i wędzonka. Według starodawnych receptur, lubecki przysmak przygotowują kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Lubczy (powiat tarnowski).

Zupa rzodkie ziemnioki
Zupa od kilku lat jest główną potrawą serwowaną na „Święcie Ziemniaka” we wsi Smęgorzów. Podczas święta, przypadającego we wrześniu cieszy się ogromnym powodzeniem. Pomysłodawczynią zupy jest mieszkanka wsi, Teresa Rygielska. Jest prosta, smaczna i popularna wśród lokalnej społeczności. Podstawą zupy są oczywiście ziemniaki, wędzone żeberka, jarzyny, a także aromatyczne zioła.

Zupa „Rzodkie ziemnioki" ze Smęgorzowa wg. przepisu Teresy Rygielskiej.
Składniki
1/2 kg wędzonych żeberek
10 średnich ziemniaków
4 marchewki
3 korzenie pietruszki
1 mały seler
1 cebula lub kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
szczypta cząbru
1/2 łyżeczki lubczyku
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie
Żeberka zalać w garnku dwoma litrami zimnej wody. Gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości mięsa. Ugotowane żeberka pozostawić do przestudzenia, a wywar przecedzić przez sito. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa, pozostałe przyprawy i gotować przez kolejne 20- 25 minut. Dodać obrane mięso z żeberek pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i nać pietruszki.

FOT. UMWM

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

made in osostudio