Aktualności
Co dziś na obiad? Może rzodkie ziemnioki? Mamy przepis!
15.03.2019
Lubecka zupa z lubczykiem oraz zupa rzodkie ziemnioki mają szansę trafić na ministerialną listę produktów tradycyjnych.
Dziś na tej liście znajduje się aż 218 produktów pochodzących z Małopolski, co daje regionowi drugie miejsce w kraju zaraz za Podkarpaciem. Małopolska ma też najwięcej w kraju produktów regionalnych – 14 z 42 to rarytasy pochodzące właśnie z tego regionu
Teraz Listę Produktów Tradycyjnych mogą trafić dwie kolejne potrawy:
Lubecka zupa z lubczykiem
Jest to potrawa, do której są wykorzystywane wszystkie produkty, dostępne w okresie zimowym w spiżarni. Jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Przepis na potrawę jest jeden, ale w zależności od upodobań może być modyfikowany. Do garnka trafiają m.in. korzenne warzywa, zioła, grzyby, a także mięso i wędzonka. Według starodawnych receptur, lubecki przysmak przygotowują kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Lubczy (powiat tarnowski).
Zupa rzodkie ziemnioki
Zupa od kilku lat jest główną potrawą serwowaną na „Święcie Ziemniaka” we wsi Smęgorzów. Podczas święta, przypadającego we wrześniu cieszy się ogromnym powodzeniem. Pomysłodawczynią zupy jest mieszkanka wsi, Teresa Rygielska. Jest prosta, smaczna i popularna wśród lokalnej społeczności. Podstawą zupy są oczywiście ziemniaki, wędzone żeberka, jarzyny, a także aromatyczne zioła.
Zupa „Rzodkie ziemnioki" ze Smęgorzowa wg. przepisu Teresy Rygielskiej.
Składniki
1/2 kg wędzonych żeberek
10 średnich ziemniaków
4 marchewki
3 korzenie pietruszki
1 mały seler
1 cebula lub kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
szczypta cząbru
1/2 łyżeczki lubczyku
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Żeberka zalać w garnku dwoma litrami zimnej wody. Gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości mięsa. Ugotowane żeberka pozostawić do przestudzenia, a wywar przecedzić przez sito. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa, pozostałe przyprawy i gotować przez kolejne 20- 25 minut. Dodać obrane mięso z żeberek pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i nać pietruszki.
FOT. UMWM
Newsletter
Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.
RANKINGI szkół
Ranking krakowskich szkół podstawowych 2022
RANKINGI szkół
Ranking warszawskich szkół podstawowych 2022
Szkoły podstawowe
Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z matematyki 2022
Szkoły podstawowe
Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z j. angielskiego 2022
Ukraińscy uczniowie w Polsce
Baza darmowych materiałów dla uczniów z Ukrainy i polskich nauczycieli
Newsletter
Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.
- najczęściej
czytane - najczęściej
komentowane