Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x
Najbardziej niezdrowa i kaloryczna przekąska wróci do szkół?

Najbardziej niezdrowa i kaloryczna przekąska wróci do szkół?

20.10.2015

Minister edukacji, chce powrotu do szkół drożdżówek, tymczasem eksperci ostrzegają: to jedna z najbardziej szkodliwych przekąsek.
 
Dla Joanny Kluzik–Rostkowskiej, minister edukacji narodowej drożdżówka to „szkolny symbol”, dlatego na początku października poinformowała, że zdołała wynegocjować z ministrem zdrowia powrót tej bułki na półki szkolnych sklepików.

Zdaniem minister drożdżówka jest lepsza np. od pączka bo zawiera mniej cukru. Czy jednak rzeczywiście warto toczyc boje o drożdżówkę. Zdaniem specjalistów od żywienia jest to najbardziej niezdrowa i wysoce kaloryczna przekąska. 

Najczęsciej drożdżówki są sprzedawane bez opakowania, zatem o skład trzeba zapytać sprzedawcę. Niewiele osób to robi, naiwnie wierząc, że w składzie drożdżówki znajdziemy wyłącznie mąkę, drożdże, cukier, jajka, masło, wodę i nadzienie, w postaci owoców, sera czy maku. Tymczasem, jak ostrzegają eksperci, drożdżówki nie mają w sobie żadnych cennych wartości odżywczych. Mało tego, ich skład przypomina często tablicę Mendelejewa, z przewagą E. Możemy tu znaleźć substancje powszechnie uważane za niebezpieczne np. czerń brylantową (E151), stosowaną w Europie jako barwnik, zakazaną jednak w USA ze względu na możliwość wystąpienia negatywnych konsekwencji dla zdrowia – mówi Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia z Fundacji BOŚ.

Co więcej, jedna bułka np. z serem zawiera około 2 łyżeczek cukru prostego, który gwałtownie podnosi stężenie glukozy we krwi, a następnie prowadzi do jej równie gwałtownego spadku. Skutkuje to rozdrażnieniem, sennością i pogorszeniem koncentracji. Jednym słowem - nie sprzyja nauce. Dodatkowo tuczy.
-  Bardzo kaloryczne i tłuste są oczywiście pączki. Najbardziej tuczą te z dżemem lub budyniem, polane dodatkowo lukrową lub czekoladową polewą. Równie bezwartościowe i kaloryczne są drożdżówki – podkreśla Maria Jakubowska.
 
Zbyt słodkie i za słone

Drożdżówka z serem: 310 kcal, 2 łyżeczki cukru  
Przeciętny pączek z nadzieniem i polewą: około 340 kcal; pączek bez nadzienia i polewy: około 200 kcal 
Malutka paczka chipsów paprykowych (30 g): 0,5 łyżeczki soli
5 plasterków tłustego sera gouda – (100 g): 2,25 g soli, czyli 0,4 łyżeczki 
5 plasterków szynki wiejskiej (100 g): 2,57 g soli, czyli 0,5 łyżeczki 
Kawałek pizzy (100 g): 1,53 g soli, czyli 0,3 łyżeczki. 
 
 
 
SKŁAD PRZYKŁADOWEJ DROŻDŻÓWKI: mąka pszenna, nadzienie jagodowe 30% (owoce jagodowe, przecier jabłkowy, cukier, woda, zagęstnik: guma guar i skrobia modyfikowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromat, barwnik: czerń brylantowa), cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, masa jajeczna, drożdże, serwatka w proszku, stabilizator: sorbitol, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, glikol propylenowy, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, sole potasowe kwasów tłuszczowych; sól, regulator kwasowości dwuoctan sodu, aromat identyczny z naturalnym, mąka łubinowa, konserwant: propionian wapnia, dwutlenek siarki, barwnik: beta karoten, enzymy, mąka sojowa.
 
Zgodnie z przepisami, które weszły w życie 1 wrzesnia tego roku, w szkołach i przedszkolach nie można podawać dzieciom niezdrowych przekąsek typu chipsy, batony czy paluszki. Dzieci nie mogą też dostawać napojów i potraw słodzonych cukrem oraz zbyt mocno posolonych dań. 
 

made in osostudio