Zupa
30 g masła
1 cebula
5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
0,5 kg pokrojonego selera
1,5 l bulionu lub ciepłej wody
170 ml mleka
60 ml śmietanki kremówki
150 g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz,
posiekana zielona pietruszka
Chleb
450 g mąki
łyżeczka soli
łyżeczka sody
400 ml maślanki
oliwa z oliwek
gruba sól morska
W garnku z grubym dnem topimy masło, wrzucamy drobno posiekana cebulę i ziemniaki. Mieszamy, solimy, pieprzymy. Przykrywamy szczelnie pokrywką, dobrze jest pod pokrywkę włożyć kawałek pergaminu. Zapobiegnie to zbyt szybkiemu odparowaniu i ziemniaki się nie przypalą.
Dusimy na małym ogniu ok.10 min.
Dusimy na małym ogniu ok.10 min.
Po 10 min. dodajemy posiekany seler, bulion. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, miksujemy blenderem na gładko, dodajemy mleko, śmietankę, doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy posypaną orzechami i pietruszką.
Kiedy zupa się dusi możemy przygotować chleb. Mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy maślankę i mieszamy ręką aż powstanie miękkie ciasto, nie zagniatamy ciasta, tylko mieszamy. Wykładamy na posmarowaną oliwą blachę (ja wyłożyłam ciasto na papier do pieczenia, bez smarowania oliwą) i rękami formujemy placek, trochę jak na pizzę. Nie za cienki nie za gruby. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st., po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200 st. i pieczemy jeszcze 8-12 minut. Do chrupiącej i złocistej skórki.
Kroimy na dowolne kawałki i podajemy razem z zupą, najlepiej jest wrzucać kawałki chleba do zupy.
Sycący i pyszny posiłek w nie dłużej niż 30 min.