Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co dziś na obiad?

Tarta razowa z łososiem i szpinakiem

Tarta razowa z łososiem i szpinakiem

Tarta dobra rzecz, można do niej dodać w zasadzie wszystko, zarówno na słono jak i na słodko. Przygotowanie tarty bywa pomocne przy sprzątaniu w lodówce:) A pierwsza zasada ekologa brzmi nie marnować jedzenia, więc do dzieła.
Ciasto
225 g mąki pszennej razowej
150 g zimnego masła
szczypta soli
 
Nadzienie
łosoś w kawałkach (miałam wędzony w płatach)
serek twarogowy kremowy lub ser feta
szpinak (liście)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
Zalewa 
150 ml śmietany
2 jajka
 
Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki wylepiamy ciastem małe foremki na tartę, można też wylepić jedną dużą. Jeżeli nie mamy zbyt dużo nadzienia (przecież robimy to z niewykorzystanych resztek), robimy małe tarty, a resztę ciasta możemy zamrozić do kolejnego sprzątania lodówki.
Ja wykorzystałam połowę ciasta i wyszło z tego pięć małych tart. Podpiekamy przez 15 min. w temperaturze 190 st., warto ciasto przed włożeniem do piekarnika obciążyć np. szklanymi kulkami lub fasolą, chodzi o to aby spód nie podrósł za bardzo. Po upieczeniu studzimy. Potem nakładamy kawałki pokrojonego łososia (może być wędzony), serek twarogowy kremowy wymieszany z liśćmi szpinaku (rozmrożonego, odparowanego i odciśniętego).
Do mieszaniny serka z szpinakiem dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Wszystko zalewamy mieszaniną śmietany i jajek. Tutaj należy uważać aby nie wlać zbyt dużo bo może podrosnąć w piekarniku i wykipieć. Pieczemy przez 20 min. w 180 st.

made in osostudio