Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co dziś na obiad?

Szpinakowe kopytka z kurczakiem w sosie z gorgonzolą.

Szpinakowe kopytka z kurczakiem w sosie z gorgonzolą.

Danie dla tych, którzy lubią mieć nie tylko zdrowo, ale i kolorowo na talerzu.
600 g ugotowanych ziemniaków
szklanka mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki odciśniętego, mrożonego szpinaku
 
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, świetne są też te, które zostały z dnia poprzedniego. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste ale nie może się lepić. Wszystko zależy od ziemniaków. Dlatego lepiej powoli dosypywać mąkę, można też dodać jej więcej. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i formujemy z niego ruloniki, następnie lekko spłaszczamy widelcem i odkrawamy małe kopytka. Wrzucamy zielone kopytka na gotującą się 
posolona wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
 
Sos z gorgonzolą
filet z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 szklanka śmietany 18-tki 
ser gorgonzola, ilość wedle upodobań
 
Kurczaka dzielimy na małe części, wrzucamy na patelnię i krótko przesmażamy. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie wlewamy na patelnię śmietanę, przykręcamy gaz (sos powinien tylko"mrugać"). Następnie dodajemy małymi porcjami gorgonzolę, ja dodałam ok. 10 dkg. Można więcej, tylko co jakiś czas próbujcie czy aby smak nie straci równowagi. Sos robi się cudownie kremowy i to ...wszystko.
Gotowe.
 
Podajemy z zielonymi kopytkami, dużą ilością zielonej sałaty z oliwą i pomidorami. 

made in osostudio