Marka MPM przygotowała dla najmłodszych dwie wersje przepisów. Pierwszy jest słodki i aromatyczny. Drugi wytrawny i bardziej wymagający dla dzieci, które pierwsze kulinarne próby mają już za sobą. Zaczynajmy!
Wiosenne gofry z owocami
Ciasto (porcja dla 4 osób):
• 1/2 litra kefiru naturalnego
• 2 jajka
• 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
• 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 4 krople aromatu pomarańczowego
• szczypta soli
Dodatki:
• 300 g serka mascarpone
• 100 g jogurtu greckiego
• 1 laska wanilii
• 1 łyżka cukru pudru
• ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
1. Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową.
2. Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu.
3. Pokrój ulubione owoce.
4. Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
5. Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz.
6. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej).
7. Do dzieła! Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem.
8. Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
9. Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Proste, prawda?
10. Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność! Zrób przyjemność swoim najbliższym, w najsłodszy sposób.
Wytrawne gofry ze szparagami
Ciasto (porcja dla 2 osób):
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
• garść szpinaku baby
• 1 łyżka nasion siemienia lnianego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Dodatki:
• 2 jajka
• szparagi
• pomidory
• ewentualnie inne ulubione warzywa
• świeża bazylia i koper
• kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
• 2 łyżki octu
• 1/2 łyżeczki soli
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
1. Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
2. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
3. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
4. Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
5. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
6. Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.
7. Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
8. Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko).
Co dziś na obiad?
Słodkie lub wytrawne. Przypomni wam się smak wakacji nad polskim morzem
Złociste, chrupiące gofry ucieszą wszystkich. Najmłodsi na pewno będą zachwyceni wersją z kremowym serkiem i soczystymi owocami. Amatorom bardziej wytrawnych smaków do gustu przypadną z pewnością gofry jaglane, które stanowią ciekawą propozycję dla osób poszukujących nowych inspiracji w kuchni.
RANKINGI szkół
Ranking krakowskich szkół podstawowych 2022
RANKINGI szkół
Ranking warszawskich szkół podstawowych 2022
Szkoły podstawowe
Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z matematyki 2022
Szkoły podstawowe
Te krakowskie szkoły wypadły najlepiej na egzaminie z j. angielskiego 2022
Ukraińscy uczniowie w Polsce
Baza darmowych materiałów dla uczniów z Ukrainy i polskich nauczycieli
Newsletter
Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.
- najczęściej
czytane - najczęściej
komentowane