4 plastry schabu
4 sery camembert
3 średnie czerwone cebule
4 łyżki konfitury z aronii
4 solidne plastry jabłka (takie ok.2 cm, świetnie jak będzie miało czerwoną skórkę)
olej,oliwa
sól, pieprz
Schab przykryć folią spożywczą i rozklepać tłuczkiem do mięsa, tak dość cienko. Wstawić do lodówki.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, wrzucić cebulę i poddusić. Kiedy cebula już będzie miękka, dodać konfiturę z aronii. Dusić jeszcze chwilę.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, wrzucić cebulę i poddusić. Kiedy cebula już będzie miękka, dodać konfiturę z aronii. Dusić jeszcze chwilę.
Jabłko pokroić na 4 grube plastry, zostawić gniazda nasienne.
Teraz do akcji wkracza schab, główny bohater tego obiadu. Należy go obsmażyć na złocisto z obydwu stron, dosłownie po 2 min. na każdą stronę. Ściągnąć schab z patelni. Dopiero teraz można posolić i popieprzyć.
Teraz na patelni na tym samym tłuszczu musimy obsmażyć plastry jabłka również z dwóch stron. Dosłownie po 1 min., na każdą stronę. Teraz należy połączyć elementy tego dania.
Schab ułożyć na blaszce w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, na schabie położyć ser (można cały krążek camamberta, a można tez przekroić go na półplastry) na serze należy ułożyć plastry jabłka. Zapiekamy przez kilka minut do lekkiego rozpuszczenia sera. Trzeba dotknąć palcem. Ser nie powinien wypłynąć, a jedynie idealnie zmięknąć.
Teraz na patelni na tym samym tłuszczu musimy obsmażyć plastry jabłka również z dwóch stron. Dosłownie po 1 min., na każdą stronę. Teraz należy połączyć elementy tego dania.
Schab ułożyć na blaszce w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, na schabie położyć ser (można cały krążek camamberta, a można tez przekroić go na półplastry) na serze należy ułożyć plastry jabłka. Zapiekamy przez kilka minut do lekkiego rozpuszczenia sera. Trzeba dotknąć palcem. Ser nie powinien wypłynąć, a jedynie idealnie zmięknąć.
Gotowy schab układamy na talerzu i dekorujemy dookoła konfiturą z czerwonej cebuli.
Mniam
Czas operacyjny jak zwykle ok. 30 min.