Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co dziś na obiad?

Schab z jabłkiem i camembertem

Schab z jabłkiem i camembertem

Jak smakuje schab, każdy wie. Ale założę się, że schab z jabłkiem, camembertem i konfiturą z cebuli i aronii nie tylko powali was na kolana, ale też sprawi, że zostaniecie bohaterami w swoim domu
4 plastry schabu
4 sery camembert
3 średnie czerwone cebule
4 łyżki konfitury z aronii
4 solidne plastry jabłka (takie ok.2 cm, świetnie jak będzie miało czerwoną skórkę)
 
olej,oliwa
sól, pieprz
 
 
Schab przykryć folią spożywczą i rozklepać tłuczkiem do mięsa, tak dość cienko. Wstawić do lodówki.

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, wrzucić cebulę i poddusić. Kiedy cebula już będzie miękka, dodać konfiturę z aronii. Dusić jeszcze chwilę.

Jabłko pokroić na 4 grube plastry, zostawić gniazda nasienne.

Teraz do akcji wkracza schab, główny bohater tego obiadu. Należy go obsmażyć na złocisto z obydwu stron, dosłownie po 2 min. na każdą stronę. Ściągnąć schab z patelni. Dopiero teraz można posolić i popieprzyć.

Teraz na patelni na tym samym tłuszczu musimy obsmażyć plastry jabłka również z dwóch stron. Dosłownie po 1 min., na każdą stronę. Teraz należy połączyć elementy tego dania.
Schab ułożyć na blaszce w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, na schabie położyć ser (można cały krążek camamberta, a można tez przekroić go na półplastry) na serze należy ułożyć plastry jabłka. Zapiekamy przez kilka minut do lekkiego rozpuszczenia sera. Trzeba dotknąć palcem. Ser nie powinien wypłynąć, a jedynie idealnie zmięknąć.

Gotowy schab układamy na talerzu i dekorujemy dookoła konfiturą z czerwonej cebuli. 
Mniam
Czas operacyjny jak zwykle ok. 30 min.

made in osostudio