Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Co dziś na obiad?

Miód na zdrowie

Miód na zdrowie

Zakup prawdziwego miodu nie jest taki prosty, bo niejednokrotnie nawet pszczelarze w niewielkich pasiekach mieszają go ze sztucznym. Kiedy więc nie mamy miodu ze  sprawdzonego źródła, to umiejętność sprawdzenia jego jakości może okazać się bardzo przydatna.
 
Zacznijmy od tego, ze miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty,  które pozwolą nam rozpoznać z czego miód został zrobiony. W ustach powinno też pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie, które najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym. Jeśli miód pozbawiony jest tego posmaku, to z pewnością mamy do czynienia z jego sztucznym odpowiednikiem, wyprodukowanym z wody i cukru.
W składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza, które w układzie pokarmowym są wchłaniane bezpośrednio do krwi. Tam w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą udział w detoksyzacji, oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Ponadto w miodzie znajduje się całe bogactwo witamin, biopierwiastków (np. potas, magnez, miedź), kwasy organiczne , enzymy (mi.in. inwertaza, amylaza) i cały szereg aminokwasów (np.  alanina, metionina leucyna) Nie bez powodu miód dzięki właściwościom leczniczym znajduje  szerokie zastosowanie. 
 
MIÓD LIPOWY
W Polsce miód lipowy pozyskiwany jest przez pszczoły  głównie z kwiatów lipy drobnolistnej oraz lipy szerokolistnej. Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca, dostarczając pożytek przez kilkanaście dni .
Miód lipowy, w stanie płynnym, ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na białożółte do żółtozłocistego. Ma charakterystyczny aromat, przypomina woń kwiatów lipy, w smaku dość ostry.
Zastosowanie lecznicze :
- najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych.
- dzięki zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje
- ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli
- polecany w chorobach serca i układu krążenia
- działa łagodnie moczopędnie, nieznacznie obniża ciśnienie krwi
- skuteczny w schorzeniach układu nerwowego, między innymi w stanach nadmiernego podniecenia nerwowego, stresu i bezsenności
 
MIÓD SPADZIOWY ZE SPADZI LIŚCIASTEJ
Spad liściastą pszczoły pozyskują z takich drzew jak  topola, brzoza, klon, lipa, akacja, dąb, osika, wierzba, buk, jawor, leszczyna, głóg, śliwa i czereśnia.  W Polsce tan miód jest pozyskiwany rzadko i pochodzi głównie ze spadzi topoli, lipy i brzozy. Owady wytwarzające spadź najwięcej ją wydzielają podczas upalnych lat i suchych jesieni. Ten miód ma barwę od zielonkawoherbacianej do jasnobrązowej, natomiast po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy.
Zastosowania lecznicze:
-pomaga w leczeniu chorób układu moczowego
-wykorzystuje się go do leczenia chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit
-stosuje się wspomagająco w chorobach układu oddechowego 
Miód wielokwiatowy
Pozyskiwany przez pszczoły z różnych gatunków roślin. Ze względu na swą specyfikę może mieć różną barwę , od jasnokremowej do herbacianej. Smak zróżnicowany, generalnie łagodny.
Pod względem chemicznym charakteryzuje go dużą różnorodność.
Aktywność antybiotyczna jest stosunkowo niska.
Zastosowanie lecznicze:
- to choroby alergiczne dróg oddechowych m.in. w astmie oskrzelowej 
-doskonały do profilaktyki
- polecany dla dzieci w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia
-wzmacnia serce i wspomaga wątrobę.
 
MIÓD NAWŁOCIOWY
Jedna z  mniej popularnych odmian miodu. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”. W Polsce są cztery gatunki nawłoci: ogrodowa, kanadyjska, późna i pospolita. Ma jasnożółtą barwę i  kwaskowaty posmak. Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje.
Zastosowanie lecznicze:
- pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w drogach moczowych i kamicy nerkowej
-polecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym w celu wzmocnienia  serca
-zalecany przy przeziębieniach
 
MIÓD WRZOSOWY
Jest pozyskiwany z niskiej krzewinki – wrzosu zwyczajnego. Kwitnie w 2 poł. sierpnia i w wrześniu. Wydajność miodowa jest dość niska. W stanie płynnym ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowe lub brunatne. Wśród  innych miodów odznacza się silnie galaretowatą konsystencją. W smaku jest przyjemny, choć mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki, silny aromat przypomina zapach kwiatów wrzosu. Miód wrzosowy z wszystkich miodów ma najwięcej wody.
Zastosowania lecznicze:
-ma wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka ( do 1,6% całego miodu to białko)
-cenny dodatek do diety u osób z niedoborami pokarmowymi
-pomaga w schorzeniach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego (prostaty)
-działa pomocniczo w kamicy nerkowej
-zalecany przy zapaleniach jamy ustnej, gardła i migdałków podniebiennych
-korzystnie wpływa w stanach zapalnych żołądka i jelit
MIÓD AKACJOWY
W Polsce jest pozyskiwany z robinii akacjowej zwanej też grochodrzewem. Kwitnie w maju i czerwcu. Miód w stanie płynnym ma barwę jasnosłomkową przez zielonkawą do jasnobursztynowej. Może być nawet bezbarwny i jest uważa za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od białego do kremowożółtawego.
Odznacza się delikatnym i lekko mdłym aromatem kwiatów akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty.
Zastosowanie lecznicze:
- jest odżywką regeneracyjną
- pomaga w schorzeniach przewodu pokarmowego, stanach skurczowych i zapalnych jelit i żołądka
-wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego
- zalecany przy przeziębieniu i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
MIÓD RZEPAKOWY
Rzepak kwitnie przez 3 tygodnie na przełomie kwietnia i maja. Wydajność miodowa wynosi ok.80-140kg/ha, a pyłkowa 100-150kg/ha. Odmiany mieszańcowe mają aż połowę mniejszą wydajność. Pszczoły bardzo nie chętnie zbierają niektóre odmiany GMO tej rośliny.
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy. Szybko się krystalizuje i po skrystalizowaniu ma barwę białą lub szarokremową. Ma słaby, charakterystyczny zapach kwiatów rzepaku.
Zastosowanie lecznicze:
-stanowi cenną odżywkę regeneracyjną
- jest przydatny w chorobach serca
-stabilizuje ciśnienie krwi
- zahamowuje procesy miażdżycowe
-zalecany przy schorzeniach wątroby
-łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu
-pomaga w leczeniu chorób z przeziębienia i górnych dróg oddechowych
-cieniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu  moczowego
-wspomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy

made in osostudio