Zacznijmy od tego, ze miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty, które pozwolą nam rozpoznać z czego miód został zrobiony. W ustach powinno też pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie, które najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym. Jeśli miód pozbawiony jest tego posmaku, to z pewnością mamy do czynienia z jego sztucznym odpowiednikiem, wyprodukowanym z wody i cukru.
W składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza, które w układzie pokarmowym są wchłaniane bezpośrednio do krwi. Tam w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą udział w detoksyzacji, oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Ponadto w miodzie znajduje się całe bogactwo witamin, biopierwiastków (np. potas, magnez, miedź), kwasy organiczne , enzymy (mi.in. inwertaza, amylaza) i cały szereg aminokwasów (np. alanina, metionina leucyna) Nie bez powodu miód dzięki właściwościom leczniczym znajduje szerokie zastosowanie.
MIÓD LIPOWY
W Polsce miód lipowy pozyskiwany jest przez pszczoły głównie z kwiatów lipy drobnolistnej oraz lipy szerokolistnej. Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca, dostarczając pożytek przez kilkanaście dni .
Miód lipowy, w stanie płynnym, ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na białożółte do żółtozłocistego. Ma charakterystyczny aromat, przypomina woń kwiatów lipy, w smaku dość ostry.
Zastosowanie lecznicze :
- najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych.
- dzięki zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje
- ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli
- polecany w chorobach serca i układu krążenia
- działa łagodnie moczopędnie, nieznacznie obniża ciśnienie krwi
- skuteczny w schorzeniach układu nerwowego, między innymi w stanach nadmiernego podniecenia nerwowego, stresu i bezsenności
MIÓD SPADZIOWY ZE SPADZI LIŚCIASTEJ
Spad liściastą pszczoły pozyskują z takich drzew jak topola, brzoza, klon, lipa, akacja, dąb, osika, wierzba, buk, jawor, leszczyna, głóg, śliwa i czereśnia. W Polsce tan miód jest pozyskiwany rzadko i pochodzi głównie ze spadzi topoli, lipy i brzozy. Owady wytwarzające spadź najwięcej ją wydzielają podczas upalnych lat i suchych jesieni. Ten miód ma barwę od zielonkawoherbacianej do jasnobrązowej, natomiast po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy.
Zastosowania lecznicze:
-pomaga w leczeniu chorób układu moczowego
-wykorzystuje się go do leczenia chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit
-stosuje się wspomagająco w chorobach układu oddechowego
Miód wielokwiatowy
Pozyskiwany przez pszczoły z różnych gatunków roślin. Ze względu na swą specyfikę może mieć różną barwę , od jasnokremowej do herbacianej. Smak zróżnicowany, generalnie łagodny.
Pod względem chemicznym charakteryzuje go dużą różnorodność.
Aktywność antybiotyczna jest stosunkowo niska.
Zastosowanie lecznicze:
- to choroby alergiczne dróg oddechowych m.in. w astmie oskrzelowej
-doskonały do profilaktyki
- polecany dla dzieci w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia
-wzmacnia serce i wspomaga wątrobę.
MIÓD NAWŁOCIOWY
Jedna z mniej popularnych odmian miodu. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”. W Polsce są cztery gatunki nawłoci: ogrodowa, kanadyjska, późna i pospolita. Ma jasnożółtą barwę i kwaskowaty posmak. Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje.
Zastosowanie lecznicze:
- pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w drogach moczowych i kamicy nerkowej
-polecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym w celu wzmocnienia serca
-zalecany przy przeziębieniach
MIÓD WRZOSOWY
Jest pozyskiwany z niskiej krzewinki – wrzosu zwyczajnego. Kwitnie w 2 poł. sierpnia i w wrześniu. Wydajność miodowa jest dość niska. W stanie płynnym ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowe lub brunatne. Wśród innych miodów odznacza się silnie galaretowatą konsystencją. W smaku jest przyjemny, choć mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki, silny aromat przypomina zapach kwiatów wrzosu. Miód wrzosowy z wszystkich miodów ma najwięcej wody.
Zastosowania lecznicze:
-ma wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka ( do 1,6% całego miodu to białko)
-cenny dodatek do diety u osób z niedoborami pokarmowymi
-pomaga w schorzeniach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego (prostaty)
-działa pomocniczo w kamicy nerkowej
-zalecany przy zapaleniach jamy ustnej, gardła i migdałków podniebiennych
-korzystnie wpływa w stanach zapalnych żołądka i jelit
MIÓD AKACJOWY
W Polsce jest pozyskiwany z robinii akacjowej zwanej też grochodrzewem. Kwitnie w maju i czerwcu. Miód w stanie płynnym ma barwę jasnosłomkową przez zielonkawą do jasnobursztynowej. Może być nawet bezbarwny i jest uważa za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od białego do kremowożółtawego.
Odznacza się delikatnym i lekko mdłym aromatem kwiatów akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty.
Zastosowanie lecznicze:
- jest odżywką regeneracyjną
- pomaga w schorzeniach przewodu pokarmowego, stanach skurczowych i zapalnych jelit i żołądka
-wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego
- zalecany przy przeziębieniu i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
MIÓD RZEPAKOWY
Rzepak kwitnie przez 3 tygodnie na przełomie kwietnia i maja. Wydajność miodowa wynosi ok.80-140kg/ha, a pyłkowa 100-150kg/ha. Odmiany mieszańcowe mają aż połowę mniejszą wydajność. Pszczoły bardzo nie chętnie zbierają niektóre odmiany GMO tej rośliny.
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy. Szybko się krystalizuje i po skrystalizowaniu ma barwę białą lub szarokremową. Ma słaby, charakterystyczny zapach kwiatów rzepaku.
Zastosowanie lecznicze:
-stanowi cenną odżywkę regeneracyjną
- jest przydatny w chorobach serca
-stabilizuje ciśnienie krwi
- zahamowuje procesy miażdżycowe
-zalecany przy schorzeniach wątroby
-łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu
-pomaga w leczeniu chorób z przeziębienia i górnych dróg oddechowych
-cieniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego
-wspomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy