Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x
Zawoja to nie tylko Babia Góra

Zawoja to nie tylko Babia Góra

03.10.2015

Niespełna 70 km od Krakowa leży jedna z najdłuższych wsi w Polsce – Zawoja. To doskonałe miejsce na wypoczynek zarówno latem jak i zimą. Będąc w Zawoi nie zapomnijcie skosztować lokalnego przysmaku, czyli Pstrąga Zawojskiego.
 
Królową Zawoi jest oczywiście Babia Góra, która odkrywa swe wspaniałe widoki dla tych, którzy wejdą na jej najwyższy szczyt Diablak (1725 m).  

Wokół Zawoi ciągną się lasy, a w nich świerkowe zapachy, cisza, spokój, nieskażona przyroda i szum górskich potoków. Wspaniałe widoki można podziwiać idąc na jedną z piękniejszych hal - Halę Barankową, gdzie w sezonie od maja do października można spotkać owce i barany, a w bacówce skosztować sera owczego oraz żentycy.


Najpiękniejsza panorama na Babią Górę rozpościera się z Mosornego Gronia (1045m n.p.m.). Zdobyć go możemy wjeżdżając koleją krzesełkową, której dolna stacja jest w Zawoi Policzne. 

Przysłop to  kolejne magiczne miejsce -  przysiółek malowniczo położony na wysokości 700 m n.p.m. w Paśmie Jałowieckim Beskidu Żywieckiego na terenie trzech gmin: Zawoi, Stryszawy i Makowa Podhalańskiego. Na Przysłopiu wciąż można jeszcze spotkać stare drewniane domy, piwniczki, studnie i liczne przydrożne kapliczki. Przysłop jest wspaniałym punktem widokowym na Babią Górę, Policę i Jałowiec, zwany często „Zawojską Gubałówką”. 

Wędrując po Zawoi koniecznie powinniśmy odwiedzić Wodospad na Mosornym Potoku (znajduje się przy niebieskim szlaku z Zawoi Mosorne na Mosorny Groń). Jego wysokość sięga 8 m i zaliczany jest do najwyższych wodospadów w Beskidach.

Jaskinia Oblica - to z kolei największa jaskinia pseudokrasowa występująca w Paśmie Policy, położona w okolicy polan pod szczytem Śmietarnika. Grota jest typem jaskini osuwiskowej o długość 436 m. Występują tam stanowiska chronionych gatunków nietoperzy. Do jaskini najlepiej jest dotrzeć od strony Skawicy Oblicy.
 
Zawoja słynie z wielu ciekawych miejsc, które kryją w sobie niesamowite losy  ludzi i ciekawą historię. Będąc w Zawoi warto zobaczyć:

Kościół parafialny w Zawoi Centrum pw. św. Klemensa pap. - wzniesiony w latach 1757-1759, gruntownie przebudowany w roku 1888. 

Skansen PTTK im J. Żaka w Zawoi Markowej na Markowej Roli. Skansen tworzą trzy zagrody - z lat 1900, 1910 i 1802-15, kuźnia, spichlerzyk i kapliczka. Ekspozycja etnograficzna mieści się w chacie z lat 1802-1815. Budynek z 1900 roku zawiera ekspozycję poświęconą historii turystyki babiogórskiej, a przebudowany budynek z 1910 roku pełni funkcję sali konferencyjnej i pokoi gościnnych. 

Ośrodek Edukacyjny Babiogórskiego Parku Narodowego - Zawoja Barańcowa. W skład Ośrodka wchodzi ekspozycja muzealna złożona z części przyrodniczej i etnograficznej oraz ogrody: Ogród Roślin Babiogórskich (alpinarium) i Ogród Zmysłów.
 
Kapliczka pw. św. Jana Chrzciciela w Zawoi Policzne, tzw. zbójnicka. Prawdopodobnie pochodzi z końca XVII lub z początku XVIII wieku.
 
Izba Regionalna im. Franciszka Gazdy w Zawoi Przysłop (w Szkole Podstawowej nr 4). Znaleźć tam można wiele cennych eksponatów związanych z regionem m.in. dawne narzędzia, elementy strojów ludowych, fotografie oraz czynny piec chlebowy.

Zawoja ma także swój produkt lokalny, czyli Pstrąga Zawojskiego. W Zawoi pstrągi hoduje się już od 1936 roku. Na terenie wydzierżawionym od Akademii Umiejętności, dwóch śmiałków (w tym miejscowy aptekarz) założyli pstrągarnię "Rybiarnia" w Zawoi Widłach, która funkcjonuje do dzisiaj, będąc we władaniu współwłaściciela marki Pstrąg Zawojski, Eugeniusza Pyki. Tam hoduje się materiał zarybieniowy dla Pstrąga Zawojskiego. 




W Zawoi Mosornem  na początku lat 70-tych, powstała hobbystyczna hodowla założona przez Tadeusza Mazura. Tradycje rodzinne kontynuuje syn Tadeusza, Andrzej Mazur. Przy hodowli działa też smażalnia, która jest już stałym miejscem odpoczynku turystów pragnących zjeść pstrąga smażonego lub wędzonego. Wędzony pstrąg oraz pstrągi  marynowane są kupowane jako pamiątka kulinarna z wycieczek spod Babiej Góry.

My polecamy zwłaszcza "pstrąga w zalewie octowej", którego receptura została  zaadoptowana z kaszubskiego sposobu przyrządzania "ryb różnych", a udoskonalona m.in. przez panią Marię Chwistecką. Inne doskonałe produkty to: pasta z pstrąga wędzonego, pasta z wątróbek pstrąga, wątróbki marynowane, Pstrąg Zawojski na kwasie mlekowym. Te receptury opracował Andrzej Mazur.  



Pstrągi patroszone, wędzone oraz przetwory z ryb zawojskich można kupić oczywiście przy hodowli w Zawoi Mosornem 1346a, oraz w sklepie „Zdrowo i Naturalnie Pstrąg Zawojski” 800 metrów od Centrum Zawoi w kierunku Mosornego Gronia oraz  w WadowicachŻywcu, a także w Krakowie: na Starym i Nowym Kleparzu, Placu Imbramowskim, Placu Na Stawach, Placu Handlowym Kurdwanów, Krowodrzy - Plac Handlowy na ul. Lea, Plac Handlowy na ul. Rydla oraz w wielu hotelach i restauracjach, a także on-line w sklepie internetowym www.pstragzawojski.pl.

(ES)

made in osostudio