Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".

x

Aktualności

Szkoła przyszłych cukierników i kucharzy w nowym miejcu

24.05.2016

Szkoła przyszłych cukierników i kucharzy w nowym miejcu
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie od września będzie działał w nowym budynku. Trwa właśnie przeprowadzka szkoły z pl. Matejki na ul. Miechowity. 
O tym, że szkoła, która od ponad półwieku kształci wyśmienitych cukierników, piekarzy, kucharzy i wędliniarzy zasługuje na lepsze warunki mówiło się w Krakowie już od wielu lat. . – Budynek przy placu Matejki jest stary, ciasny i mało komfortowy, a dzieci muszą się uczyć na dwie zmiany – przekonywała jeszcze w 2011 roku Elżbieta Lęcznarowicz, ówczesna wiceprezydent miasta.
 
Urzędnicy mieli jednak problem ze znalezieniem odpowiedniej lokalizacji. Udało się dopiero w ubiegłym roku. Szkoła zajmie obszerny budynek przy ul. Miechowity po wygaszonym już Zespole Szkół Ekonomicznych nr 3. To zaledwie kilka minut jazdy autobusem z Dworca Głównego. Miasto sporo zainwestowało w nową lokalizację. W budynku trwa właśnie remont, na który przeznaczono 2,5 mln złotych. Dzięki temu uczniowie od września będą uczyć się w komfortowych warunkach. Dostaną do swojej dyspozycji przestronne pracownie gastronomiczne, pełnowymiarową salę gimnastyczną, siłownię, a nawet kort tenisowy. W szkole pojawi się multimedialne wyposażenie, a być może nawet sponsor. – Prowadzę już na ten temat rozmowy z sieciami piekarni. Chciałabym, by któraś z nich objęła szkołę swoim patronatem – zdradza Katarzyna Król, Zastępca Prezydenta ds. edukacji i sportu.

W skład ZSPS wchodzi Technikum Przemysłu Spożywczego oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa. To pierwsze oferuje naukę w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kelner. W Zasadniczej Szkole Zawodowej uczniowie mogą zdobywać kwalifikacje w zawodzie: cukiernik, piekarz, wędliniarz, kucharz oraz – co jest tegoroczną nowością - przetwórca ryb. Uczniowie z niepełnosprawnością intelektualną mogą z kolei kształcić się tu w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Młodzieży o specjalnych potrzebach edukacyjnych proponowana jest nauka w klasach integracyjnych. W zespole działa też VIII Liceum dla Dorosłych, a dodatkową ofertą są bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe. - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to placówka wpisana na trwałe w pejzaż Krakowa, szkoła z tradycjami - mówi dyrektor Monika Konofalska-Wątek. - Teraz będziemy mieć wyremontowany budynek, więc poprawi się nasza baza lokalowa.

W szkole organizowane są liczne konkursy, turnieje, pokazy i wystawy kulinarne. Przygotowują je nauczyciele we współpracy z opiekunami praktyk i młodzieżą. - Goście delektują się wówczas oryginalnymi specjałami kulinarnymi i wyśmienitymi wypiekami – mówi Monika Konofalska-Wątek.

Dyrektor ZSPS zwraca także uwagę, że dużym atutem szkoły są staże i wyjazdy zagraniczne. Uczniowie odbywają praktyki w Niemczech, Francji, Hiszpanii czy Portugalii i mogą uzyskać certyfikaty UE. - Młodzież może nie tylko poznać receptury z całego świata, ale także doskonalić język obcy czy zawierać nowe znajomości - zaznacza pani dyrektor. 

Ponadto młodzież odbywa praktyki w wielu renomowanych pracowniach cukierniczych, restauracjach i hotelach (np. „Noworolski” , „Wierzynek”, „Hawełka”, „Jama Michalika”, „Sheraton”, „Hotel Stary”, Cukiernia Cichowscy , Cukiernia Kameccy  i wiele innych ). W tym roku szkolnym jednemu z uczniów III klasy technikum udało się nawet zakwalifikować na trzymiesięczny staż w słynnej restauracji „Atelier Amaro” w Warszawie. 

Szkoła dba również o wychowanie młodzieży w  poszanowaniu uniwersalnych wartości, patriotyzmie i szacunku dla drugiego człowieka. Służą temu konkursy i projekty humanistyczne, prężnie działający wolontariat, koło „Caritas” oraz koła przedmiotowe. Uczniowie ZSPS zdobywają też znaczące miejsca w turniejach sportowych.

- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego od lat jest chętnie wybierany jako miejsce kształcenia przez absolwentów gimnazjów, zarówno z Krakowa, jak i okolic, cieszy się popularnością w całym regionie - mówi dyrektor placówki.
Nic dziwnego skoro, absolwenci szkoły nie mają większych problemów ze znalezieniem pracy, a wielu z nich zakłada własne firmy. 

Rekrutacja na przyszły rok szkolny właśnie się zaczęła. Pierwsi chętni do nauki w ZSPS już są. – Ogromnym zainteresowaniem uczniów cieszył się również nasz dzień otwarty – zaznacza dyrektor Monika Konofalska-Wątek. .– Serdecznie zapraszamy do podjęcia nauki w naszej szkole tegorocznych absolwentów gimnazjów.
 
 
Więcej informacji na www.zsps.eu oraz pod numerem telefonu (12) 422-38-66
 
 

Dodaj komentarz

Newsletter

Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na newsletter.

made in osostudio